Galdhøpiggen

Laster...

Norges og Skandinavias høyeste fjelltopp, med sine 2469 meter over havet, står på de fleste tur-gåeres liste over ting som må gjøres når man besøker Jotunheimen.

De vanligste utgangspunktene for turen er enten fra Spiterstulen, hvor man følger stien og går over snøfonner til toppen, eller så starter man ved Juvasshytta og krysser Styggebreen før man tar den endelige oppstigningen til toppen på fast fjell. Fra Spiterstulen er utfordringen at det blir mange høydemeter, mens man fra Juvasshytta har en lettere tur, men derfra forutsettes enten brefører eller eget utstyr og kunnskap. Man må ikke under noen omstendigheter gå ut på breen uten tau og kyndig fører. Turen tar ca. 7 timer fra Juvasshytta og er ca. 5 km lang.

 

På toppen av Galdhøpiggen står det i dag en liten solid steinbu, bygget i 1975, hvor man får kjøpt litt mat og drikke og småting og kan søke ly for vær og vind i åpningstiden. Denne hytta er nummer fire i rekkefølgen og skal forhåpentligvis stå vesentlig lengre enn de tidligere. Den første hytta ble bygget av Knud O. Vole i 1888 og ble tatt av en vinterstorm i 1919. Neste hytte, «Steinarstugu», ble bygget i 1925 av Spiterstulen. Allerede året etterpå tok Juvasshytta utfordringen og bygget sin egen «Volehytta» igjen. Konkurransen mellom de to varte til en storm i 1960 tok Steinarstugu. Vinteren 1969 gikk Volehytta samme veien og i en mellomperiode ble butikken drevet fra et telt på toppen, til dagens hytte altså ble bygget i 1975.

 

Sommeskisenter

Skisenteret på Vesljuvbreen er et moderne skianlegg. Her finnes 1 heis, og 1 nedfart fordelt på 25 traseer. Bakken egner seg godt til alpint, snowboard og telemark. Senteret er åpent fra mai til slutten av oktober.

 

Forslag på overnatting

Betjente hytter: Juvasshytta, Fossheim Hotell, Raubergstulen Turisthytte, Spiterstulen og Glitterheim.

 

Andre aktiviteter i nærheten

Galdhøpiggen klatrepark – 8 løyper (opp til 12 meters høyde) inkludert ei testløype og ei barneløype, aktivitet for heile familien. Her er det traveser(zipline) og mange ulike utfordringer.

Grottetur – guidet tur i Dumdalen.

Brevandring i Jotunheimen – en tur på Blåisen over Bøverbreen

Kajakk- og kanoutleie

Prestfosstraversen Zipline – Zipline i Lom over Prestfossen.

 

 

Trustpilot
© 2023 | KARTBUTIKKEN | Tel: 67 59 28 10 (09:00-16:00 hverdager)| E-post: [email protected]