Rallarvegen

Laster...

Norges vakreste sykkelvei

Rallarvegen har gjentatte ganger blitt kåret til Norges flotteste sykkelvei og besøkes av rundt 25.000 syklister fra inn- og utland hver sommer. Det var i 1894 at Stortinget vedtok at det skulle bygges jernbane mellom Christiania og Bergen. Men det første man måtte bygge var anleggsveien (Rallarvegen) som skulle brukes til å frakte materialer og mannskap, ”rallarer” opp på fjellet. Sommeren 1974 ble Rallarvegen gjenåpnet som sykkelvei.

 

Rallarvegen følger Bergensbanen og starter fra Haugastøl, eller fra Finse om du vil ha en kortere tur. Turen er ca. 80 km én vei og de fleste velger å starte på Haugastøl på 1000 moh. og ende i Flåm ved havnivå. Langs veien opplever man alt fra den ville høyfjellsnaturen på Hardangervidda til det gjestmilde kulturlandskapet nede i Flåmsdalen.

Deler av Rallarvegen er lett, og andre deler er bratt og vanskelig med humper, bratte svinger og dype hjulspor. Du må være i gjennomsnittlig god form. Barnefamilier anbefales strekningen fra Haugastøl til Finse (28 km) der veiene i stort ett er i god stand.

Selv om de fleste klarer å sykle hele turen tur i løpet av en dag så er det vanlig å dele opp turen i etapper med overnatting langs veien.

Siden snøen på høyfjellet blir liggende lenge, så starter vanligvis ikke sykkelsesongen på Rallarvegen før i begynnelsen av juli og så rundes den av mot slutten av september. Rallarvegen er stengt om vinteren.

 

Haugastøl–Finse 27 km

Rallarvegen starter på 1000 moh. ved Haugastøl Turistsenter. Her er det gode parkeringsmuligheter hvis man kommer med bil. Fra jernbanestasjonen er det 800 meters gange eller sykkeltur vestover. Haugastøl Turistsenter tilbyr både sykkelutleie og ferdige reisepakker med overnatting og mat. Leiesykkelen kan i tillegg innleveres på Haugastøl, Finse eller i Flåm, noe som gjør at man slipper å tenke på å frakte sykkelen tilbake til startpunktet.

 

Finse–Hallingskeid 21 km

På denne etappen passerer man Rallarvegens høyeste punkt, 1343 moh. ved Fagernuten. Rett etterpå kommer man frem til Fagernut vokterbolig hvor Rallarmuséet driver kafé i sesongen og også viser innredning og interiør fra Bergensbanens første tid.

 

Hallingskeid–Vatnahalsen 17 km

Her går Rallarvegen langs Nedre Grøndalsvatnet og Klevavatnet mens jernbanen går på en hylle oppe i fjellsiden.

 

Vatnahalsen–Flåm 17 km

Den siste etappen ned til Flåm byr på et noe uvanlig veivalg. Det vanlige er selvfølgelig å sykle de 20 slyngene i Myrdalsvingane, eller gå og trille sykkelen, siden veien her er bratt, underlaget grovt og svingene krappe. Det nye alternativet er å henge seg på Nordens lengste zipline som starter omtrent ved jernbaneovergangen og går ned til Kårdal, 1381 meter unna og med en høydeforskjell på 305 meter. Flåm Zipline tilbyr heistransport av sykkel og bagasje hvis man ikke har lyst å gå eller ta toget opp igjen.

 

Overnatting

Langs Rallarvegen finnes det gode muligheter for overnatting, fra hotellsenger til telt og sovepose. I Flåm finnes det i tillegg campingplass og flere leilighetshoteller, utleiehytter og vandrerhjem.

Det er mulig å telte ute i det fri langs Rallarvegen. Unntakene er i teltforbudsonene mellom Haugastøl og Tunga og i Finse sentrum. Forbudet er innført for å ta hensyn til hytteeierne i området.

 

Rallarvegen Turkart

 

Trustpilot
© 2024 | KARTBUTIKKEN | Tel: 67 59 28 10 (09:00-16:00 hverdager)| E-post: [email protected]