Jotunheimen

Laster...

Jotunheimen, Fastlands-Norges mektigste fjellmassiv, grenser i øst til Sjodalen og Valdresflye, i sør til Skarvheimen, og i vest og nord til Sognefjellet og Bøverdalen. Med grupper av skarpe fjellrygger, tinder, breer og høye platåer, er Jotunheimen et av Norges mest populære turmål for fotturister og skiløpere.

 

Alle norske topper over 2300 moh. ligger i Jotunheimen, med Galdhøpiggen 2469 moh., Glittertinden 2452 moh. og Store Skagastølstind 2405 moh. som de tre høyeste.

 

Populære fotruter

Jotunheimen er godt tilrettelagt for vandreturer med merkede og umerkede stier, enten det er korte familieturer, toppturer, brevandring, klatring eller hytte-til-hytte turer. Fotturruten fra Sognefjellet via Fannaråken og Skogadalsbøen ned til Vetti er en klassiker, mens fjellklatrere foretrekker Hurrungane. Fjellklassikeren Besseggen er en av Norges største turfavoritter. Ca. 50 000 går den hvert år. Turen er en storslagen syn med Gjendes turkise vann som omkranses av bratte fjellsider og med majestetiske Jotunheimen i bakgrunn.

 

Gode startsteder for fottur: Fondsbu, Hjelle i Utladalen, Sognefjellet, Leirvassbu, Spiterstulen og Juvasshytta, Gjendesheim og p-plassen ved Grønbu, vest for Glitterheim.

 

Vinterstid er Jotunheimen et fantastisk skiområde med topper som Besshø og Høgdebråtet eller Høgruta. Langrennsmulighetene er gode, og vil man åke nedover er alpinanlegg ikke lang unna.

 

Er man interessert i klatring bør man prøve de populære turene Bestigningen av "Store Skagastølstind (Storen)", "Falketind" og "Uranostinden".

 

Her finnes alle muligheter for fiske og jakt på små- og storvilt. Om høsten kan man plukke bær og sopp, og kanskje du møter reinsdyr, elg eller rype i fjellandskapet.

 

Matkulturen

Jotunheimen er kjend for sin rike matkultur. Serveringssteder serverer ofte tradisjonsrike retter basert på gamle oppskrifter. Måltidene består ofte av kjøtt, f.eks. rein, hjort, elg og lam som har gått på beite i fjellet. Bær, sopp, urter og grønnsaker blir sanka i skog og mark i område, og fisken er sanket i fjellvatnet.

Andre aktiviteter i nærheten

Brevandring – spennende turmål med sine bresprekker, snøbroer og isbrønner.
Klimapark 2469 – tidsreise (7000 år tilbake i tid) i istunnel under Galdhøpiggen. 50 meter inn i isen.
Hundekjøring – fartsfylt opplevelse i det norske vinterlandskapet.

Stegastein – panoramautsikt 650 meter over Aurlandsfjorden.

Njardarheimr Vikinglandsby – Opplev en autentisk landsby som viser hvordan vikingene levde.

RIB-båt – fjordeventyr på Lustrafjorden.

 

Jotunheimen Turkart

 

Trustpilot
© 2024 | KARTBUTIKKEN | Tel: 67 59 28 10 (09:00-16:00 hverdager)| E-post: [email protected]