Hardangervidda

Laster...

Hardangervidda omfatter et område på ca. 8000 km2 og er Nord-Europas største høyfjellsplatå. Her er lange flyer og bølgende fjellparti. I vest er fjella mer dramatiske. Her finnes fiskemuligheter i massevis, rikt dyre- og planteliv og spektakulære fosser. Vidda strekker seg fra Røldal i sør og til Finsedalen ved Bergensbanen i nord. Platået ligger på ca. 1100–1200 moh. Hardangerviddas høyeste punkt er Sandfloeggi som er 1721 moh. Her lever den største villreinflokken i Europa og andre arktiske dyr og fugler som fjellrev og snøugle.

 

Ut på tur

Hardangervidda byr på mange turmuligheter både til fots eller på ski. Her finnes turer for alle, enten du skal på en kort dagstur med hele familien eller satser på en krevende topptur. Er du glad i å gå fra hytte til hytte så finnes det mange flotte hytter i område. Det fins mange merka stier, og sommerstinettet med varder og røde T’er er stort og variert på Hardangervidda.

 

Noen av de mest populære fotturene er: Kinsarvik til Stavali (opp den flotte Husedalen). Hjølmo til Vivelid, Hedlo og Hadlaskard (inn Veigdalen). Trondsbu/Tinnhølen til Rauhelleren eller Sandhaug. Halne til Rauhelleren (båt over Halnefjorden. Tuva til Heinseter. Båt til Mårbu fra Synken innenfor Kalhovd. Haukeliseter til Hellevassbu og Litlos. Finse til Blåisen. Stavsro til Gaustatoppen.

 

Gode startsteder: Haukeliseter, Kinsarvik, Hjølmo, Finse, Trondsbu/Tinnhølen, Halne, Haugastøl, Ustaoset, Tuva, Geilo, Hakkesetstølen, Solheimstulen, Mogen, Kalhovd og Rjukan.

 

Hvis du liker å stå på ski har du mange muligheter på Hardangervidda, her er det flatt og lettgått og område tilbyr milevis med preparerte og kvistede løyper. Det finnes også mange muligheter for løssnøentusiaster.

 

Den mest populære sykkelturen er Rallarvegen fra Haugastøl til Flåm. Sykkelturen er en familievennlig klassiker for fjellsyklister og går for å være “Norges Vakreste Sykkeltur“. Sykler kan leies på Haugastøl og Finse.

 

Hytter

Standarden på hyttene er variert (betjente, selvbetjente og ubetjente turisthytter). Her finnes alt fra enkle steinbuer til store betjente turist-hytter med treretters middag. I dag finnes det rundt 50 turisthytter på Hardangervidda. Både turistforeningshytter og privateide turisthytter. Både betjente med full forpleining og selvbetjente med matlager.

 

Forslag på populære betjente turisthytter på Hardangervidda: Krækkja, Litlos, Sandhaug, Haukeliseter Fjellstue, Kalhovd Turisthytte, Mogen turisthytte, Mårbu, Rauhelleren, Gaustatoppen turisthytte, Krokan turisthytte og Solheimstulen.

 

Fiske

Hardangervidda er et eldorado for fiske, og her er sjansen stor at du får en fin fjellørret på kroken. Prøv også fiskelykken i Norges beste isfiskevann, Møsvatn og Tinnsjøen. Husk fiskekort, det får du kjøpt på: Turistkontorene, flere overnattingssteder, sportsbutikker og bensinstasjoner. Flere av de store vannene på Hardanger-vidda er regulert.


 

 

Trustpilot
© 2023 | KARTBUTIKKEN | Tel: 67 59 28 10 (09:00-16:00 hverdager)| E-post: [email protected]