Gaustatoppen

Laster...

Gaustatoppen, som mange mener er Norges vakreste fjell, rager majestetisk over Rjukan med sine 1883 moh. Årlig tar ca. 30.000 mennesker turer opp på Gaustatoppen for å nyte den fantastiske utsikten. I klarvær kan man fra toppen se østover til sverigegrensen eller sydover til kysten. Utsikten viser over 1/6 av Norge.

 

Turbeskrivelse

Gaustatoppen er en enkel topptur og den passer de fleste, også familier med turvante barn.

Lettest når man toppen fra veien mellom Rjukan og Tuddal (fjellveien fv. 651 mellom Sauland/Tuddal og Rjukan). Start turen fra parkeringsplassen ved Stavsro. Her er det jevn stigning hele veien opp. Stien opp er brei og steinete og det anbefales å bruke gode fjellsko med ankelstøtte. Høydeforskjellen er ca. 700 meter.

Man kan også gå fra Selstali, den er tøffere og lengre. Deler av turen er meget bratt. Utsett hvis det er dårlig vær eller sterk vind. Turen tar ca. 7 timer tur og retur.

Det går busser til Gaustatoppen både sommer og vinter.

 

Gaustatoppen Turisthytte

Turisthytta ligger nesten helt oppe på toppen. Hytten er betjent og tilbyr enkel servering av mat og drikke hver dag i sommersesongen fram til midten av oktober (hytten har alle rettigheter). Det er mulig å overnatte i sommersesongen, men dette må bestilles på forhånd. Det finnes 11 sengeplasser.

 

Gaustatoppen er også et flott sted for ski- snowboard- og freeskientusiaster.

 

Gaustabanen

Gaustabanen er en kabelbane på skinner som går inne i selve Gaustatoppen. Det var egentlig tenkt at banen skulle frakte turister opp til Gaustatoppen. Men den kalde krigen kom i veien, og de første 50 årene var Gaustabanen et lukket militæranlegg. Men i 2006 blev banen åpent for turisme. Turen tar 15 minutter fra Svineroi til Tuddalstippen og her kan man gå videre til Gaustatoppen Turisthytte. Dette er den enkleste måten å ta seg opp på Gaustatoppen.

 

Overnatting

Det er mange overnattingsmuligheter i område. Her kan man finne alt fra hytter, rom og leiligheter i forskjellige standarder og prisklasser. Husk å bestille på forhånd i hørsesongen.

 

Andre aktiviteter i nærheten

Hesteridning – opplev foten av Gaustatoppen til hest.

Tur til Hulderhola – en 15 meter dyp hule i berget.

Krossobanen – en taubane som frakter deg fra Rjukan til foten av Hardangervidda, turen tar 5 minutter.

 

 

Trustpilot
© 2023 | KARTBUTIKKEN | Tel: 67 59 28 10 (09:00-16:00 hverdager)| E-post: [email protected]